Wijkbeheerplannen Gemeente Hof van Twente: Burger succesvol betrekken bij openbare ruimte

15 oktober 2016

Openbare ruimte: Niet alleen techniek, maar ook beleving

De afdeling Openbare Werken van de gemeente Hof van Twente wil dat de burger centraler komt te staan in het denken en werken van haar medewerkers. Het team Wijkbeheer gaat als eerste aan de slag met deze aanpak. Het doel is om hen te laten inzien dat kwaliteit van de openbare ruimte niet alleen een technisch gegeven is, maar dat beleving nog zwaarder weegt.

Maatwerktraject door Vischi Management en Advies

De gemeente Hof van Twente vroeg ViSchi om het team Wijkbeheer te ondersteunen met een maatwerktraject. Na de succesvolle afloop van dit eerste traject werd de begeleiding ook doorgetrokken naar het opstellen van de wijkbeheerplannen.

Wat is een wijkbeheerplan?

In een wijkbeheerplan staan de plannen die de gemeente en andere organisaties hebben voor de woonomgeving in de komende 3 tot 5 jaar. Denk aan groenonderhoud, vervanging van riolering, wegenonderhoud, enzovoort. Het projectteam maakte een inventarisatie van alle plannen, inclusief die van nutsbedrijven, ontwikkelaars en andere bedrijven die actief zijn in de openbare ruimte en stemden die zo goed mogelijk op elkaar af. Doel was om de overlast voor burgers en bedrijven te beperken.

Overleg met bewoners en bedrijven

Bij het opstellen van het wijkbeheerplan, stonden de wensen van de gebruikers van de openbare ruimte centraal. Wijkbeheer ging daarom in nauw overleg met de bewoners en bedrijven voor de wijkbeheerplannen van de kernen Delden en Diepenheim. In de ondersteuning van dat proces maakten wij gebruik van onze ruime ervaring met placemaking.

Informatieavonden wijkbeheerplan

Bewoners en bedrijven werden uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Uitgangspunt was maximale tevredenheid voor alle gebruikers. Om hieraan invulling te geven werd er een aantal informatieavonden georganiseerd. Dat de gebruikers erg betrokken waren, bleek wel uit de grote opkomst.

Schouw voor bewoners

Na de informatieavonden ontvingen inwoners uitnodigingen voor deelname aan een schouw: een ronde in zowel Delden als Diepenheim, waarbij het projectteam “in het veld” de wensen van bewoners bekeken en bespraken. Ook hiervoor bestond veel belangstelling. De schouw leverde zodoende veel nuttige informatie over de wensen van de gebruikers van de openbare ruimte op.

Alle verzamelde informatie wordt verwerkt in de eerste wijkbeheerplannen (Delden en Diepenheim) die naar verwachting nog voor het einde van het jaar zullen zijn afgerond.

Bekijk ook het filmpje via de link op deze pagina!

Bel voor meer informatie over dit ontwikkeltraject Martin Visser (06 13602506).

 

Naar het overzicht