Professionalisering Stadsbeheer Zoetermeer

21 juli 2015

In het kader van de organisatieontwikkeling van de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Zoetermeer vindt op dit moment een intensief professionaliserings- traject plaats. In dat kader vindt binnen de afdeling gerichte coaching plaats in de diverse beheerdisciplines. Die coaching ondersteunt mede de implementatie van GeoVisia en de add on BORG die door DataQuint in samenwerking met InnoFra zijn geleverd. ViSchi Management en Advies verzorgt de coaching in een aantal beheerdisciplines en andere onderdelen van de bedrijfsvoering.

Netwerkorganisatie en gedeeld leiderschap

Stadsbeheer heeft de oude structuur verlaten en is zich aan het ontwikkelen tot een netwerkorganisatie. Het netwerk dat Stadsbeheer vormt stopt niet bij de grenzen van het concern, laat staan bij de grenzen van afdelingen. De verbindingen tussen activiteiten, processen en vooral mensen staan centraal in het denken en werken en de benodigde expertise wordt op maat in- en extern betrokken in de uitvoering van taken. Er is verder gekozen voor een modern, op de netwerkorganisatie toegesneden, managementconcept: gedeeld leiderschap. Daarin is het leiderschap niet meer alleen verbonden aan het managementteam, maar wordt het voor een deel ingevuld door medewerkers die naast hun reguliere taken ook werkgericht leidinggeven aan de beheerketens ofwel ‘werkketens’ en de ‘dwarsverbanden’.

Verdere professionalisering

De ontwikkeling tot een netwerkorganisatie vraagt enkele jaren. Na een gefaseerde invoering van het organisatie- en managementconcept wordt Inmiddels gewerkt aan de verdere professionalisering van de organisatie. Gezien het belang van een degelijke basis is het centraal beschikbaar stellen van de beheerdata (van beleid tot en met uitvoeringsprogramma) en de toegankelijkheid hiervan voorop gesteld. Om dit te kunnen bewerkstelligen is door Stadsbeheer gekozen voor GeoVisia en de add on BORG, die worden geleverd door DataQuint in samenwerking met InnoFra.

BGT-IM GEO, GeoVisia en Add on Borg

GeoVisia levert een koppeling tussen de kaart en de achterliggende data, hetgeen de beooogde basis levert voor het beheerproces. Daarnaast levert GeoVisia Stadsbeheer mogelijkheden als uitgebreide monitoring en analyse van ingevoerde data. Waar de dynamische gegevens via GeoVisia worden ontsloten, wordt de  statische informatie, zoals beleidsplannen, in de Add on BORG ondergebracht en is deze van hieruit voor iedereen direct beschikbaar en toegankelijk.

Parallel aan de implementatie van GeoVisia verloopt de overgang naar de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), die in 2016 verplicht is. Zoetermeer verwacht in augustus van dit jaar de transitie te kunnen voltooien. De objecttypen uit de BGT en het Informatiemodel Geografie (IMGeo) vormen de basis voor de opzet van de gewenste beheergegevens.

Coaching

ViSchi Management en Advies brengt in het professionaliseringstraject van Stadsbeheer Zoetermeer momenteel haar ervaring in als KennisCoach voor de werkketens Wegen en Verkeer. Dat pakket wordt na de zomer waarschijnlijk uitgebreid met een aantal andere onderdelen, waaronder Beheerstrategie, Programmeren en Inspecteren.

De opzet is om in een aantal werksessies, samen met alle bij een werkketen betrokken medewerkers (van beleid, beheer tot en met toezicht) en de GIS specialist van DataQuint, de samenstelling van de gegevens in de vorm van paspoorten voor GeoVisia en de Ad on Borg te bepalen. Hierbij is het essentieel om ‘samen’ met de medewerkers steeds een goede afweging te maken tussen wat echt direct noodzakelijk is, dan wel wat wenselijk is en eventueel op de lange termijn ingevuld kan gaan worden.

Voor meer informatie over de relatie BGT, IMGeo en de toekomstige IMBOR, zie ons nieuwsitem van 8 mei 2015 over de ‘Consultatieronde IMBOR’. Lees ook meer over de implementatie van GeoVisia bij de gemeente Zoetermeer in het artikel in Stadswerk Magazine (zie link rechtsboven). 

Bel voor meer informatie over dit traject en onze ondersteuning Wilco van Schie (06 20 83 10 71). Hij is als KennisCoach aan dit traject verbonden namens ViSchi.

Naar het overzicht