Programmering Wegen Zoetermeer

13 juli 2015

De afdeling Stadsbeheer van de gemeente Zoetermeer heeft ViSchi Management en Advies opdracht gegeven om de beheerdiscipline Wegen te ondersteunen bij het tot stand komen van de programmering van het onderhoud van het wegenareaal.

Zoetermeer

Waar het gaat om de huidige omvang van de stad is Zoetermeer een jonge stad, maar als boterdorp kent Zoetermeer een veel langere historie. Voor 1100 was er al sprake van een vissersdorpje Zoetermeer. Vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw is dat het boterdorp van toen uitgegroeid uit tot de huidige omvang. Een stad met circa 124.000 inwoners en een oppervlak van 3.705 ha.

Integrale en wijkgerichte planning

Stadsbeheer wil komen tot een integraal, wijkgericht programma  voor de meer ingrijpende onderhoudswerkzaamheden. Alle beheerdisciplines (wegen, riolering, groen, kunstwerken, openbare verlichting etc.) moeten deel uitmaken van dat programma. Het groot onderhoud van die disciplines moeten voor de korte termijn (1 tot 2 jaar) en de middellange termijn (3 tot 5 jaar) in samenhang gebiedsgericht worden ingepland. Door deze synergie worden kosten bespaard, maar ook de negatieve maatschappelijke effecten, zoals overlast voor bewoners en bedrijven, worden hierdoor beperkt. Om de beheerdiscipline Wegen in deze ontwikkeling mee te nemen is ViSchi Management en Advies gevraagd hierin ondersteuning te leveren.

Kwetsbaarheid

Op dit moment is de kennis en ervaring in de beheerdiscipline Wegen vooral bij één technisch specialist belegd. Hoewel er sprake is van een brede, rijke ervaring en grote kennis van het areaal is dit een kwetsbare situatie.  Om die reden heeft het management van Stadsbeheer besloten om de ontwikkeling van de integrale planning aan te grijpen om die kennis en ervaring te verbreden en daarmee de kwetsbaarheid te verkleinen. In het programmeringstraject loopt vanuit de eigen organisatie een medewerker mee om enerzijds te leren, maar anderzijds ook om een bijdrage te leveren en aanvullende kennis vanuit de praktijk in te brengen. ViSchi verzorgt de begeleiding en coaching, waarin zij enerzijds haar eigen expertise inbrengt maar er anderzijds ook en vooral voor zorgt dat de beoogde kennisoverdracht daadwerkelijk plaatsheeft.

Proces

Vanuit de resultaten van de weginspectie wordt, in eerste instantie sec vanuit de beheerdiscipline Wegen, een voorzet voor de programmering gemaakt. Dit is dus nog niet integraal, maar wel al gericht op een wijkgerichte aanpak. In dit proces wordt de gehele werkketen Wegen (van technisch specialist, directievoerders en toezichthouders tot en met de beheermanagers in de wijk) zo veel mogelijk betrokken. Mede op basis van deze inbreng, volgt vanuit de discipline Wegen een voorstel aan het Programmamanagement. Door Programmamanagement worden de programma’s van de verschillende beheerdisciplines en externe programma’s (nutsbedrijven, ruimtelijke ontwikkelingen en herontwikkelingen) in nauwe samenspraak met de diverse beheerdisciplines samengebracht en geprogrammeerd tot één integrale planning.

Bel voor meer informatie over dit traject en onze ondersteuning Wilco van Schie (06 20 83 10 71).

Naar het overzicht