Teamontwikkeling wijkbeheer Hof van Twente

17 juni 2015

De afdeling Openbare Werken van de gemeente Hof van Twente heeft ViSchi Management en Advies opdracht gegeven om de teamontwikkeling van Wijkbeheer te ondersteunen.

Aanleiding

De maatschappelijke context van het werk van gemeenten is volop aan het veranderen. Eén van de ontwikkelingen daarbinnen is dat het sociale en fysieke domein nadrukkelijk met elkaar moeten worden verbonden. Voor de afdeling Openbare Werken van Hof van Twente betekent dit dat de burger steeds centraler moet komen te staan in het denken en werken van de medewerkers, waarin de wijkbeheerders voorlopers zijn. Zij moeten als eerste inzien dat kwaliteit van de openbare ruimte niet alleen een technisch gegeven is maar dat beleving nog zwaarwegender is. ViSchi is gevraagd om die ontwikkeling van de Wijkbeheerders te ondersteunen in een maatwerktraject.

Rol wijkbeheerders

De belangrijkste rol die de wijkbeheerders moeten vervullen is het leggen van de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en de bewoners van de wijk waarover zij het beheer voeren. Verder beoordelen zij de meldingen die binnenkomen, verdelen deze naar de uiteindelijke afhandelaars en stellen hierbij de prioriteiten. Tenslotte hebben de wijkbeheerders een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van het dagelijks onderhoud, waartoe zij toezicht houden op de uitvoering en het eindresultaat schouwen op beeldkwaliteit.

Teamontwikkeling

Op basis van intensieve gesprekken met de opdrachtgever heeft ViSchi gekozen voor een zeer specifieke aanpak, die vooral is gericht op het mobiliseren van de eigen kracht van het team en haar omgeving. In het traject zal aandacht worden besteed aan organisatorische aspecten, zowel specifiek voor het team Wijkbeheer als voor wat betreft de aanhaking van het team aan de interne beheerorganisatie. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van een degelijk in- en extern netwerk, hetgeen een absolute voorwaarde is voor het succes van Wijkbeheer. Niet in de laatste plaats zal coaching deel uitmaken van het traject, zowel gericht op het hele team als de afzonderlijke wijkbeheerders.

Wijkbeheerplannen

Nog niet genoemd, maar wel gezien als belangrijke tool voor de wijkbeheerder en drager van het ontwikkelingstraject, is het wijkbeheerplan. Het maken van deze plannen is een taak van de wijkbeheerders en deze activiteit vormt een goede kapstok voor de coaching c.q. teamontwikkeling. Overigens heeft Hof van Twente als primair focus in de wijkbeheerplannen schoon en netheid voor ogen. In de totstandkoming van de wijkbeheerplannen zullen zowel interne als externe stakeholders intensief worden betrokken, waarmee de ontwikkeling van het netwerk van de wijkbeheerders stevige impulsen zal krijgen.

Bel voor meer informatie over dit ontwikkeltraject Martin Visser (06 13602506).

 

Naar het overzicht