Cycle4Girls Vietnam, doelen bereikt!

02 mei 2016

De sportieve en financiële doelen voor de sponsoractie Cylce4Girls, een initiatief van Plan Nederland, zijn bereikt. ViSchi Management en Advies is één van de sponsoren van Laurien Elion. Laurien deed ons verslag van haar inspannende, mooie en leerzame ervaringen in Vietnam, inclusief een reeks prachtige foto’s.

ViSchi steunt Cycle4Girls

In het nieuwsitem ‘Cycle4Girls Vietnam is onderweg: succes Laurien ’ van 4 april 2016 berichtten wij over het vertrek van Laurien Elion naar Vietnam voor de sponsorfietstocht Cylce4Girls, een initiatief van Plan Nederland. Op dat moment had Laurien circa €4.000 opgehaald voor de meisjes in Vietnam. De teller van Plan Nederland voor deze sponsoractie stond toen nog op €151.000, inmiddels is dit €168.000. Het vooraf gestelde doel van €170.000 voor dit project is hiermee zo goed als bereikt!

Ervaringen van Laurien

In totaal heb ik € 4.905 opgehaald! En wat gaat dat geld goed besteed worden daar! Met mijn eigen ogen heb ik twee projecten bezocht. Eentje genaamd REACH, een lokaal goed doel dat kansarme jongeren in Vietnam de mogelijkheid geeft om een opleiding te doen. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die slachtoffer zijn van mensenhandel, prostitutie, of juist uit zo'n arm gezin komen dat ze geen mogelijkheid krijgen om naar school te gaan of een opleiding te volgen. Deze jongeren kunnen dan gratis een opleiding van 3 maanden volgen, waarin onder andere wordt gewerkt aan hun zelfvertrouwen maar ook aan hun vaardigheden. Uiteindelijk vindt 80% na het doen van deze opleiding een baan.

Zelf zijn we ook in de klaslokalen daar geweest en het was ontroerend om te zien hoe gemotiveerd deze jongeren waren om te studeren en wat voor een geschiedenis zij per persoon met zich meedroegen. Het bijzondere is dat als zij vertelden wat hun droom was, ze allemaal vertelden dat ze hun familie wilden steunen en dat ze bijvoorbeeld later koffie wilden gaan drinken met vrienden. Dat dat een droom voor hun is, is voor ons nauwelijks voor te stellen dat dat niet mogelijk is! Het was een hele eye opener en een mooie ervaring om dit te zien!

Wat ik over het fietsen kan zeggen, is dat het echt heel erg zwaar was. Niet alleen vanwege het bergachtige landschap, maar ook omdat het alle fietsdagen rond de 35 en 40 graden was. De heuvels en hellingen waren pittig, maar het was zo bijzonder om zo'n reis op de fiets te doen. Je beleeft het land op een speciale manier. Je ruikt het, voelt het (de hitte) en ervaart het volledig. Wij waren dan ook vaak een bezienswaardigheid voor de lokale mensen en er werd naar ons gezwaaid en 'hello' geroepen. Door het ontmoeten en zien van deze lokale bevolkingsgroepen in de mooiste klederdracht kreeg je weer energie om door te gaan. Uiteindelijk hebben we in totaal 330 km gefietst. 

Eén van de laatste dagen heb ik mijn sponsorkindje ontmoet. Dit was een bijzondere ontmoeting. Ze is 12 en was erg verlegen. Om het ijs een beetje te breken gingen we eerst met alle sponsorkindjes spelletjes doen. Al gauw werd het buiten veel te warm en gingen we naar binnen. Hier konden we gaan kletsen met ons sponsorkindje. Je zat in een groepje van 4, dus twee vrouwen van Cycle4Girls en twee sponsorkindjes en een tolk erbij. Hier vroeg ik aan Nhung wat ze later wilde worden en hoe de vergelijking tussen mannen en vrouwen is. Ze vertelde dat ze later graag lerares wil worden en dat ze dolgraag wil gaan studeren. Het is echter vaak zo dat meisjes na het afronden van de middelbare school het huishouden moeten doen en daardoor dus thuis moeten blijven. Ik hoop zo voor Nhung dat zij haar dromen waar kan maken! Door het geld wat er naar haar en haar community gaat, worden er ook verschillende 'parenting classes' gegeven. Hier worden ouders verteld dat zij hun kinderen (vooral ook meisjes) moeten stimuleren om naar school te gaan en te gaan studeren. Bovendien wordt er bijvoorbeeld ook door middel van kleine workshops geleerd aan ouders hoe ze gezonde voeding kunnen maken voor hun kinderen. Het begint namelijk vaak bij de ouders in het stimuleren van hun kinderen om bijvoorbeeld naar school te gaan. 

Door deze hele reis heb ik geleerd dat niet alles vanzelfsprekend is. Hoe cliché dat ook klinkt, het was voor mij echt een eye opener. De mensen daar leven zo eenvoudig, maar zijn desondanks gelukkig en zo positief ingesteld! Bovendien is het zo gaaf om met voor mij kleine gebaren heel veel voor iemand anders te kunnen betekenen. Door alleen al het uitdelen van haar elastiekjes of bellenblaas maak je zo'n kindje helemaal happy. Het is een fantastisch land met geweldige mensen en ik ga er zeker nog een keer heen! 

ViSchi, super bedankt voor jullie mooie bijdrage en ik kan jullie verzekeren: het geld is er echt nodig en wordt heel goed besteed!

Bekijk ook eens

Nieuwsitem 4 december 2015

Nieuwsitem 4 april 2016        

Naar het overzicht