Consultatieronde IMBOR

08 mei 2015

Donderdag 30 april organiseerde het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, CROW en Geobusiness NL de eerste consultatieronde voor het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IM BOR) van de onderdelen Groen en Wegen in het Provinciehuis van Noord-Brabant. ViSchi Management en Advies heeft hierin een bescheiden bijdrage geleverd en kennis opgedaan.

IMBOR – BGT - Beheersysteem
De ontwikkeling van het InformatieModel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) betreft in basis alle aspecten in de openbare buitenruimte, gestart is met de onderdelen Groen en Wegen. Deze waren nu zo ver gereed dat dit voor de initiatiefnemers het moment was om dit breder aan beheerders openbare ruimte (waaronder Gemeenten, Waterschappen, Provincies, RWS), beheerders Basisregistratie Grootschalige Topografie en leveranciers van BOR en GIS software voor te leggen.

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte gaat de afspraken bevatten over de benamingen en definities van de beheergegevens die aan de openbare ruimte gekoppeld kunnen worden. Hierbij wordt ook de samenhang tussen deze gegevens beschreven. De objecttypen uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), deze wordt in 2016 verplicht, en het Informatiemodel Geografie (IMGeo) vormen de basis.

Het IMBOR vormt de schakel tussen de BGT en de beheersystemen van terreineigenaren in Nederland. Het is daarmee een hulpmiddel, dat beheerders ondersteunt bij de opzet en vulling van de beheersystemen. De beheerders kunnen bij het uitwerken van de BGT en de verdere verfijning in de beheersystemen het IMBOR als basis hanteren. In tegenstelling tot de BGT heeft dit een geheel vrijblijvend karakter.

Eerste consultatieronde
Tijdens deze consultatie werden voor Groen en Wegen de opzet, de eerste invulling in hoofdlijnen (inclusief de mogelijke mate van detaillering), de benodigde onderdelen en de aansluiting op IMGeo gepresenteerd. Voor de initiatiefnemers heeft het instrument van consultatie de volgende doelen:
reacties te verkrijgen vanuit een brede groep van toekomstige gebruikers
een brede basis te leggen voor de definitieve versie van IMBOR-groen en IMBOR-wegen.

Op basis van de reacties uit de eerste consultatieronde, aangevuld met de voortschrijdende inzichten in de projectgroep en de klankbordgroepen, worden de definitieve versies gemaakt voor IMBOR Groen en IMBOR Wegen. De gehele consultatie periode loopt tot 28 mei 2015, ook u kunt dus nog een bijdrage leveren.

Zie: www.crow.nl/vakgebieden/openbare-ruimte/beheer-en-onderhoud/imbor

Meerwaarde voor ViSchi
Naast inhoudelijk meedenken en adviseren werd vanuit de kant van de organisatie (het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, CROW en Geobusiness) informatie gegeven over onder meer de stand van zaken van de BGT en de IMBOR. Vanuit de praktijk gaven de gemeente Den Haag en de provincie Noord-Holland een beeld van hun ervaringen in de omslag van ‘beheer openbare ruimte’ naar BGT. Niet onbelangrijk in dit traject is de rol en betekenis van IMBOR. Vischi Management en Advies neemt deze aanvullende kennis weer mee in haar ondersteuning binnen de gemeente Purmerend en de gemeente Zoetermeer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilco van Schie (06 20 83 10 71). Hij was eerder al lid van de pilotgroep ‘Beheerkosten Openbare Ruimte’ ten behoeve van publicatie 145 van de CROW.

 

Naar het overzicht