Placemaking in Purmerend

14 april 2015

De pilot placemaking is ingezet in het project herstraten Hark-, Schoffel- en Spadestraat. Het blijft in dat project niet bij herstraten. Hoewel het niet gaat om een grootschalige herinrichting is er wel ruimte voor verbeteren en optimaliseren van het gebied.

Placegame

Vooraf vindt een zogenaamde ‘placegame’ plaats, een uitgebreide inventarisatie met en door de bewoners. Daarbij wordt breed naar de woonomgeving gekeken, naar het openbare en het private gebied, naar punten die verbetering vragen, maar ook naar punten die goed zijn. De uitkomsten van deze placegame vormen de input voor de eerste ontwerpsessie. In deze sessies gaan de bewoners met ondersteuning van ontwerpers vanuit de gemeente het eerste ontwerp maken.

Placemaking

Waar het eerder gebruikelijk was om met een uitgewerkt ontwerp naar de bewoners te gaan, wordt bij placemaking gestart met een blanco ondergrond. Samen met bewoners en partners (zoals de woningbouwcorporatie Intermaris en de stichting Club Welzijn) komt het ontwerp tot stand. Na de placegame, volgden diverse ontwerpsessies met de bewoners. Aan de voorkant zijn slechts enkele spelregels en het gedachte budget meegegeven. ‘Blanco’ beginnen is vreemd en eng voor de bewoners, maar ook voor de ontwerpers van de gemeente. Het proces vraagt een zorgvuldig managen van de verwachtingen, goed luisteren en ook leren loslaten.

Meerwaarde placemaking

Of voor een project nu het ‘traditionele’ spoor of de methode ‘placemaking’ wordt gevolgd, voor beide geldt dat keuzen gemaakt moeten worden. De meerwaarde is dat gebruik wordt gemaakt van kennis van de bewoners, er onderling meer betrokkenheid ontstaat en er meer samen met de partners tot stand komt. Zo ontstaan er bewonersinitiatieven die mogelijk straks ook na afronding van het fysieke deel door blijven lopen. Deze worden door de stichting Club Welzijn begeleid. De bewoners zijn nu onder andere bezig met het organiseren van een schoonmaakdag, gecombineerd met een buurt barbecue. Vanuit Intermaris is het schilderwerk van de woningen opgepakt, de bewoners hebben een keuze kunnen maken in de kleurstelling.

Voor meer informatie over placemaking en de manier waarop dit concept in Purmerend is toegepast kunt u contact opnemen met Wilco van Schie (06 20831071). Vanuit ViSchi Management en Advies is hij actief als accountmanager binnen het team Beleid & Beheer van Purmerend en vanuit die hoedanigheid de interne opdrachtgever voor dit project.

Naar het overzicht