Strategische Beheervisie Leeuwarden

16 november 2015

De nieuwe begrippen in beheerland buitelen over elkaar heen; assetmanagement, risico-gestuurd beheer, total cost of ownership, zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Leeuwarden wil een op maat gesneden aanpak die niet alleen vanuit een strikt technocratische benadering de balans tussen technische noodzaak en budget zoekt, maar juist vanuit andere waarden leert kijken naar het beheer van de openbare ruimte en alle voorzieningen die zich daarin bevinden.

Bestuurlijke ambities

Het college heeft in haar programma “Iedereen is Leeuwarden. Ljouwert is eltsenien.” voor de lopende periode van 2014 tot en met 2018 haar ambities geformuleerd. Belangrijke pijler onder dat programma is dat het college uitspreekt de stad krachtiger en vitaler te willen maken samen met de burgers, bedrijven en andere stakeholders. Het college stelt te gaan investeren in de kwaliteit van de leefomgeving, de infrastructuur en bereikbaarheid van de stad. Aan de beleidsmakers en beheerders de opgave om dat creatief maar effectief waar te maken. Liefst op zo’n manier dat Leeuwarden niet alleen in cultureel opzicht klaar is om in 2018 Cultuur Hoofdstad te worden maar dat de openbare ruimte dan ook een visitekaartje is voor de stad.

Vertaling ambities in visie

Het collegeprogramma staat uiteraard bol van de ambities en uitdagingen en het is zaak om deze te vertalen naar een reëel kader voor het beheer en onderhoud. Het is de nadrukkelijke wens om hierbij niet te schaven aan de normen tot een kwaliteitsniveau is gevonden dat kan worden gerealiseerd binnen de beschikbare budgets. De oplossingen moeten echt op een ander vlak worden gezocht, waarbij het belangrijkste oogmerk moet zijn om de klant, de burger dus, tevreden te stellen. Veel belangrijker dan een inputgeoriënteerde benadering vanuit budget en normen is outcome. Voldoet de openbare ruimte uiteindelijk aan de eisen en wensen van de gebruiker en heeft hij daardoor de publiekswaarde die daartoe wordt gedefinieerd.

Van normen naar waarden

Om dat te bewerkstellingen zullen we niet alleen die publiekswaarde centraal stellen, maar zullen we echt in alle opzichten op zoek gaan naar creatieve, nieuwe inzichten om tot een strategische visie te komen die echt veel verder gaat dan een pakket kwaliteitsnormen die worden afgewogen tegen het budget. We zullen dus bepaald geen kader scheppen dat feitelijk niets anders inhoudt dan een flauwe bezuinigingsoperatie, we willen echt nieuwe wegen ontsluiten voor het toekomstig beheer van de stad. De visie zal een breed scala aan mogelijkheden verkennen en in de oplossingen durven differentiëren en afwijken. Sowieso gaat het hierbij om integrale oplossingen, dus niet gehinderd door de (financiële) kaders van de verschillende beheerdisciplines. In alle afwegingen zal de gebruiker hoe dan ook centraal staan, waarmee we het uiteindelijke nieuwe kader zullen vormgeven: van normen naar waarden.

Proces

Het maken van zo’n visie is wat ViSchi betreft geen proces waarin wij wel even gaan vertellen wat goed is voor Leeuwarden. We hebben een interactief traject bedacht waarin we volop aan de slag gaan om met een team van de gemeente naar antwoorden op de vragen die betrekking hebben op de ambities, visie en kansen. Wij zullen hen daarbij uitdagen om niet te denken in beperkingen en ze inspireren door ideeën en oplossingen aan te dragen om de ambities van Leeuwarden in de openbare ruimte waar te maken en daarbij uitgaan van de eisen en wensen van de gebruiker.

Bel voor meer informatie over dit project en/of de visie van ViSchi op het beheer van de openbare ruimte, Martin Visser (06 13602506).

Naar het overzicht