A3 teamplan wijkbeheer Hof van Twente

23 september 2015

ViSchi heeft de A3-methodiek ingezet om de ambities, doelen en werkwijze te vatten in een teamplan dat in één oogopslag weergeeft waarheen het team zich wil ontwikkelen. In het maatwerktraject dat ViSchi met de wijkbeheerders van Hof van Twente doorloopt, vormde de dialoog over de manier waarop het team haar ambities kan waarmaken een belangrijk onderdeel. Het opgestelde A3-teamplan is het richtsnoer van de teamontwikkeling en staat aan de basis van de afspraak met de manager daarover.

Aanleiding
De wijkbeheerders moeten voorloper zijn in de ontwikkelen van het denken en werken vanuit het perspectief van de burger binnen de afdeling Openbare Werken. Het sociale en fysieke domein moeten in de huidige maatschappelijke context immers aan elkaar worden verbonden, hetgeen betekent dat de kwaliteit van de openbare ruimte niet alleen een technisch gegeven is. Beleving en publiekswaarde zijn daarin van minstens even groot belang. ViSchi is gevraagd om het team Wijkbeheer te ondersteunen in het tot stand brengen van die omslag in denken in een maatwerktraject. In dat traject zijn inmiddels de eerste stappen gezet, waarvan het maken van een A3 teamplan onderdeel uitmaakte.

A3 methodiek
ViSchi past de A3-methodiek graag toe omdat deze op een efficiënte en doeltreffende wijze sturing geeft aan organisaties. Geen dikke jaarplannen, die behalve in de hoofden van de managers vooral in lades belanden, maar een presentatie van missie, visie, succesfactoren, prestaties en acties in één oogopslag. Daardoor laten we vaak starre en zielloze plannen achter ons en bereiken we dat de manager in interactie met zijn team richting geeft aan de organisatie. Wij passen de methodiek dan ook graag toe, hetgeen er in Hof van Twente toe heeft geleid dat we in hele korte periode met het team hebben vastgelegd hoe Wijkbeheer zich zal ontwikkelen, welke ambities en doelen zijn gesteld en op welke wijze het team werkt om dat allemaal waar te maken.

A3 teamplan Wijkbeheer
Het team heeft zich gecommitteerd aan een missie en visie die aan de basis staan van het denken en werken van Wijkbeheer. In de missie heeft het team vastgelegd waar ze voor staan, waar de visie vooral weergeeft waar ze voor willen gaan. De missie doet een uitspraak over de outcome, de hogere doelstelling van het team. De visie biedt een inspirerend vergezicht op de toekomst en geeft daarmee richting aan de ontwikkeling. Om kansrijk te zijn in deze ambities, zijn we vervolgens het gesprek aangegaan over de factoren die het succes bepalen, hetgeen ook zijn weerslag heeft gekregen in het A3 teamplan. Hiermee was de basis gelegd voor de dialoog over de manier van werken en resultaten van het team.

In de werkwijze is vooral gekeken naar het team zelf. Op welke wijze kunnen de wijkbeheerders de ambities en gevraagde resultaten waarmaken? Hoe zetten we de beschikbare capaciteit en kwaliteit daar het beste voor in? Wat vragen wij daartoe van het management en welke middelen zijn daarbij essentieel? De antwoorden op deze vragen zijn stuk voor stuk vertaald in het A3 teamplan. De rollen van het team zijn daarbij uitgewerkt en er is uitgebreid gesproken over het in- en externe netwerk waar het team actief deel van uitmaakt. Op deze wijze is in een heel kort tijdsbestek een stevig plan opgemaakt waar het team nu haar tanden in zet om waar te maken.

Het team heeft haar plan aan de afdelingsmanager gepresenteerd, hetgeen ertoe heeft geleid dat hij het plan heeft omarmd. Dat betekent enerzijds dat het team aan de slag kan om waar te maken waar ze zich over hebben uitgesproken, maar anderzijds dat de manager zich heeft gecommitteerd aan de inzet die van hem wordt gevraagd. Het A3 teamplan staat dan ook aan de basis van de afspraak van het team met de afdelingsmanager en vormt het uitgangspunt voor de gesprekken over ontwikkeling, werkwijze en voortgang. Daarmeer is het A3 teamplan dan ook een doeltreffend middel om sturing te geven aan de ontwikkeling van het team.

Bel voor meer informatie, bijvoorbeeld over de toepassing van de A3 methodiek, Martin Visser (06 13602506).

Naar het overzicht