Ontwerptraject vaarveilige oplossing ligcomfort

08 mei 2015

Franeker Waddenpoort
Eerder meldden we al dat ViSchi de programmacoördinatie mag verzorgen voor het Programma Franeker Waddenpoort. In het kader van dit programma wordt de provinciale Stationsbrug over het Van Harinxmakanaal vervangen. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van Franeker voor watersporters verbeterd door het verwijderen van de Oosterpoortdam; hier komt een brug voor in de plaats. De aanleg van passantenplekken en de vernieuwing van Saakstra’s brêge zorgen er tenslotte voor de binnenstad van Franeker goed bereikbaar wordt voor de recreatievaart.

Ligcomfort
Het van Harinxmakanaal is een belangrijke waterverbinding die wordt bevaren door beroepsvaart. Deze relatief grote schepen hebben een nadelig effect op het ligcomfort in de aansluitende wateren, hetgeen aanleiding is om maatregelen te treffen om dat ligcomfort te verzekeren. In eerste instantie leek de beste oplossing te liggen in het realiseren van een afsluiting van de Oosterpoortsgracht: een deur direct tegen het kanaal, welke gesloten zou worden op die momenten dat een groot binnenschip passeert. Dit bleek echter te stuiten op problemen met de nautische veiligheid ter plaatse van de aansluiting van de Oosterpoortgracht op het Van Harinxmakanaal. Een gesloten deur zou kunnen leiden tot onverwachte manoeuvres van recreatievaartuigen juist op een moment dat er ook een binnenvaartschip passeert. Dat maakte het zoeken naar een alternatieve oplossing noodzakelijk.

Ontwerptraject
Provincie en gemeente hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een vaarveilig nieuw ontwerp. De krachten worden dus gebundeld en een afvaardiging waarin alle benodigde disciplines zijn vertegenwoordigd buigt zich in een pressurecookertraject over deze uitdaging. Op 28 mei en 11 juni worden alle denkbare varianten op een rijtje gezet om uiteindelijk tot een goede, afgewogen keuze te komen voor een passende voorziening. De tijd tussen deze 2 sessies in zal worden benut om de gekozen variant(-en) tot op zekere hoogte uit te werken en eventuele expertise in de achterban te raadplegen. Zodoende kan tijdens de 2e sessie tot een definitieve keuze worden gekomen voor de variant die het meeste tegemoet komt aan de doelstellingen rondom nautische veiligheid en ligcomfort.

ViSchi verzorgt vanuit haar rol als programmacoördinator de begeleiding van het ontwerptraject en verheugt zich bijzonder op het proces waarin de provincie Fryslân en de gemeente Franekeradeel zich gezamenlijk inzetten om de projectdoelen te realiseren.

Bel voor meer informatie over het programma en onze activiteiten Martin Visser (06 13602506).

Naar het overzicht